De symbolen van het huwelijk

Er zijn een aantal symbolen die kenmerkend zijn voor een huwelijk. Die symbolen hebben dan ook een betekenis. Weet jij waar elk symbool voor staat?

De huwelijksring

Voor een huwelijksring wordt er vrijwel altijd gekozen voor een gesloten ring. De ring wordt dan gezien als een gesloten cirkel wat voor oneindige liefde staat.

De bruidsjurk hoort van oorsprong wit te zijn, omdat het vroeger stond voor de maagdelijkheid van de vrouw. Een witte jurk staat dus voor rein en maagdelijkheid.

Het bruidsboeket gooien

Aan het einde van de avond gooit de bruid haar bruidsboeket naar achter in een groepje met vrijgezelle vrouwen. Daarbij kan het bijgeloof een grote rol spelen. Ze geloven er dan namelijk in dat de vrouw die het bruidsboeket vangt, de volgende zal zijn die gaat trouwen.

De bruidssluier

De bruidssluier stond vroeger voor onderdanigheid van de vrouw aan de man.

De kousenband gooien

Dit lijkt op het gooien van het bruidsboeket, maar dan is het voor de bruidegom met de kousenband. De man pakt met zijn tanden de kousenband van het been van de vrouw en gooit deze dan tussen een groep vrijgezelle mannen. Welke man het vangt, zal de eerst volgende zijn die gaat trouwen. Dit is niet zo bekend, omdat bijna niemand het doet op de bruiloft.

Het gooien van rijst

Als het bruidspaar een plaats verlaat, wordt er daarna rijst over ze heen gegooid. Dit kan ook confetti zijn. Het gooien van rijst staat voor de mensen (gasten) die het bruidspaar voorspoed toewensen.

De bruidstaart is ook echt een symbool van het huwelijk. Het gaat hierbij vooral om de producten die in de taart zitten. Het product gist staat bijvoorbeeld voor vruchtbaarheid.
De bruidstaart symboliseert nog meer. Voordat het bruidspaar de taart aansnijdt, drinken ze samen uit dezelfde beker. Dit symboliseert ´eenheid´ van het bruidspaar.

De bruid wordt over de drempel gedragen

De bruid wordt over de drempel gedragen door haar man. Dit symbool geeft voorspoed aan het bruidspaar.

Het weggeven van de bruid

Het weggeven van de bruid wordt in de meeste gevallen door haar vader gedaan. Je ziet ook vaak dat de moeder dit doet aangezien er dan een gescheiden bruiloft wordt gegeven. Dit symbool staat voor het vertrouwen hebben in de aanstaande partner van hun kind.

Het proosten op het bruidspaar

Dit symbool heeft ook meer te maken met bijgeloof. Als de glazen klinken, zullen de boze geesten verdwijnen.

De wittebroodsweken

Ook wel de huwelijksreis genoemd. Het was vroeger het idee dat het bruidspaar naar een plek zou gaan voor een aantal weken om elkaar beter te leren kennen. Het komt uit de tijd dat er veel wit brood werd gegeten en dat was een teken van luxe.

Het loslaten van witte duiven

Op de bruiloft worden witte duiven losgelaten. Dit symbool staat voor liefde en voor trouw.

Een bedankje

De gasten krijgen vaak aan het einde van de bruiloft een bedankje. Dat bedankje heeft vaak verschillende betekenissen. Het ligt er dus vaak aan wat de gasten krijgen. Als het snoepgoed is, staat dat voor geluk, liefde, trouw en voorspoed. Een gekookt ei staat daarentegen weer voor vruchtbaarheid.

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit met je vrienden!