Er zijn verschillende samenlevingsvormen. Wat zijn de verschillen?

In Nederland heb je verschillende samenlevingsvormen: een samenlevingscontract, een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Je moet je als stel laten registreren voor de wet. Je kijkt natuurlijk wat het beste bij jullie past. Er zijn een aantal verschillen tussen deze samenlevingsvormen. Daarna kan je een bepalen wat het beste bij jullie past.

Het verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap
Deze twee samenlevingsvormen lijken veel op elkaar. Er zijn 4 verschillen tussen deze twee samenlevingsvormen:

  1. Je geeft elkaar het ja-woord bij een huwelijk. Dit is bij een geregistreerd partnerschap niet verplicht.
  2. Een huwelijk wordt overal ter wereld erkend. Daarentegen is dat met een geregistreerd partnerschap niet altijd zo.
  3. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap kan buiten een rechter om eindigen. Bij een huwelijk moet je langs de rechter.
    Met minderjarige kinderen zal je toch in beide gevallen naar de rechter moeten.
  4. Bij een geregistreerd partnerschap is er geen sprake van ‘scheiding van tafel en bed’, maar bij een huwelijk is dit wel zo.

Het verschil tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap of een huwelijk
Er zit tussen een samenlevingscontact en een geregistreerd partnerschap of een huwelijk wat grotere verschillen. Er zijn 3 verschillen tussen deze samenlevingsvormen:

  1. In een huwelijk of een partnerschap heeft u rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dit is bij een samenlevingscontract niet het geval, tenzij je dit in het contract opneemt.
  2. Met een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag als jullie kinderen krijgen. De man moet het kind eerst erkennen. In een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is het zo dat zowel de man als de vrouw automatisch ouderlijk gezag hebben.
  3. Er is bij een samenlevingscontract geen sprake van gemeenschap van goederen, tenzij je dit ook opneemt in het contract.

Een geregistreerd partnerschap kan je vrij makkelijk omzetten in een huwelijk bij de gemeente. Hoewel dit met een samenlevingscontract niet zomaar kan. Verdiep je dus eerst in de samenlevingsvormen. Daarna kan je bepalen welke vorm het beste bij jullie past.

Heb je nog meer informatie nodig? Klik dan hier.

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit met je vrienden!