Huilende hennaya

Er wordt gebruik gemaakt van een fictieve naam, zodat de privacy gewaarborgd wordt.
Het is een waargebeurd verhaal waarbij de bruid Farah moest dealen met een huilende hennaya op haar henna dag.

De hennadag van Farah is aangebroken. Ze viert het in haar ouderlijk huis in Marokko dat bestaat uit vier verdiepingen. Het hele huis moet natuurlijk eerst goed schoongemaakt worden. De tuinslang gaat boven op het dak aan en het hele huis wordt nat gespoten. Zeep erbij en schrobben maar. Tegel voor tegel, trap voor trap. Daarna wordt de trekker er nog bijgehaald om al het water weg te halen uit het huis.

Ondertussen is de hennaya ook gearriveerd, ruim 2 uur te laat. Farah heeft haar via een familielid kunnen regelen. “Ze is super goed”, vertelt haar familie. Op goed vertrouwen heeft Farah haar laten komen, maar dit was al niet een goed begin.
Alle zussen, schoonzussen en nichtjes zijn eerst aan de beurt. De hennaya maakt op elke hand mooie creaties. Ze laat zien dat ze het kan. Ze heeft daarbij ook mooie rode henna. Het kan dus niet eigenlijk niet mis gaan.
Nadat iedereen is geweest, is Farah aan de beurt. Ze laat foto’s zien aan de vrouw. De vrouw gaat stap voor stap te werk en kijkt goed naar de voorbeelden die Farah laat zien. Ze gaat goed te werk, dus Farah is helemaal tevreden.
Als de eerste hand van Farah gedaan is, krijgt de vrouw een telefoontje. Er wordt aan haar gevraagd of zij vandaag tijd heeft om nog een bruid te doen. Dat zou ze makkelijk halen, hoort Farah haar zeggen. Prima denkt Farah, als mijn henna maar gedaan is.

Nog geen uur later wordt de vrouw opnieuw gebeld met de vraag waar ze blijft. Farah hoort de vrouw zeggen dat ze bijna klaar is en er dan aankomt. Farah vraagt zich af hoe dat kan; ‘mijn tweede hand is nog niet af en mijn voeten moeten ook nog gedaan worden’. Farah merkt dat de vrouw wat sneller begint te werken. Farah geeft aan dat ze wilt dat de vrouw rustig blijft werken, omdat ze natuurlijk mooie henna wilt. De vrouw zucht heel diep, maar ging rustig verder. De telefoon van de vrouw blijft ook maar overgaan. Nadat de handen van Farah klaar waren, nam de vrouw haar telefoon op. Farah hoort de vrouw zeggen: “Ik ben helemaal klaar met deze bruid. Ik kom er nu aan.”
Farah schrikt; hoe bedoel je helemaal klaar? Mijn voeten moeten nog helemaal gedaan worden.
De vrouw vroeg aan Farah of ze haar handen mooi vindt. Ondertussen pakt de vrouw haar spullen in. Farah vraagt wat ze gaat doen. De vrouw zegt dat de tijd voorbij is en zij nu een andere klant heeft. Op dat moment barst bij Farah natuurlijk de bom. “Hoe bedoel je mijn tijd is voorbij? Ik betaal je om zowel mijn handen als voeten te doen.”, zegt Farah.
De vrouw zucht nog eens heel erg diep en zei: “Jouw tijd is voorbij. Ik heb nu een andere bruid. Ze wacht al op mij, dus ik ga nu weg.”
De zus van Farah hoort het aan en gaat zich er mee bemoeien. “Jij blijft hier om ook haar voeten te doen of de tijd nou voorbij is of niet. We hebben een afspraak en wij betalen jou om je werk te doen. Jij komt 2 uur te laat en denkt dat je dan op deze manier even geld kan komen verdienen? Dat dacht ik niet!”.
Op dat moment begint de vrouw heel hard te schreeuwen: “Jullie tijd is voorbij. Jullie zijn niet eerlijk. Jullie ontnemen mij nog een extra klant. Er is nu een bruid op mij aan het wachten en die krijgt nu geen henna. Ze wordt dan heel boos op mij.”
“Dat kan mij niks schelen”, zegt de zus van Farah. “Jij gaat je werk hier afmaken. Het is niet ons probleem dat jij twee uur te laat bij ons aankomt en ook nog eens een dubbele afspraak hebt staan.”
Op dat moment begon de vrouw heel hard te schreeuwen en te huilen. De huizen in Marokko kunnen soms lekker hard galmen. Het geschreeuw en gehuil galmde door het hele huis.
Farah is op dat moment super boos, maar schaamt zich ook rot. Ze heeft gewoon een huilende hennaya in haar huis en de halve buurt kan meeluisteren met haar geschreeuw en gehuil.

Even later komt de vrouw terug. Ze pakt heel boos haar spullen en gaat aan de slag. Bij elke beweging die ze maakt, zucht of gromt ze. Ze maakt de voeten van Farah af. De vrouw gaat doodstil te werk. Je kan wel begrijpen hoe ongemakkelijk die laatste minuten waren…

Hoe zou jij hebben gereageerd op een huilende hennaya?

Plaats een review

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit met je vrienden!